Mleko kozie, mimo tego że staje się coraz bardziej popularne szczególnie wśród osób prowadzącym zdrowy styl i tryb życia, nie zyskało jeszcze takiego poziomu popularności jak występujące powszechnie mleko krowie. Jednakże często nie zdajemy sobie sprawy z tego, iż mleko kozie jest stosunkowo znacznie zdrowsze od mleka krowiego. Co na to wpływa? Przede wszystkim jego skład i właściwości.
Postarajmy się więc mniej więcej porównać skład i wartości odżywcze występujące w tychże dwóch rodzajach mleka.
Na pierwszym miejscu należy zaznaczyć, że mleko kozie zawiera nieco więcej białek niż mleko krowie, ich budowa i struktura znacznie się różni. Przede wszystkim w napoju płynącym od kóz domowych nie znajdziemy takich białek jak laktoza czy kazeina. Są to białka najczęściej uczulające, więc alergicy powinni przerzucić się na spożywanie mleka koziego zobacz na hostinghouse.com.pl.
Mleko kozie zawiera dwa razy więcej składników mineralnych aniżeli mleko od krów. Są to wysokie ilości wapnia, fosforu magnezu. Jest również znacznie bogatsze w kwas foliowy i linolowy. Ze względu na większą zawartość tłuszczów Omega 6 skutecznie obniża poziom cholesterolu, podczas gdy mleko krowie przeciwnie. Mleko kozie to także źródło cennych aminokwasów, które w mleku krowim występują w niewielkich ilościach.
Regularne picie tego napoju skutecznie pomoże w takiej przypadłości jaką jest walka z anemią, ze względu na to, iż powoduje znacznie większą przyswajalność żelaza niż mleko krowie.
Mleko od krów zawiera nierzadko nieoczyszczone metale ciężkie, podczas gdy mleko kozie jest pozbawione wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, a to ze względu na mechanizmy występujące u kóz domowych w procesie przeżuwania pokarmu.
Biorąc to wszystko pod uwagę musimy jednak pamiętać aby całkowicie nie rezygnować z mleka krowiego. Nasza dieta powinna być bogata i urozmaicona, warto więc sięgnąć także po mleka pochodzenia roślinnego.